tiistai 24. maaliskuuta 2015

Sinkistä apua flunssaan?

Tavallisin syy sairauspoissaoloihin töistä ja koulusta on flunssa. Sen aiheuttajat ovat viruksia, minkä vuoksi antibiootit ovat tehottomia.
Jo 1980-luvulta lähtien on tutkittu sinkki-imeskelytablettien vaikutusta flunssan hoidossa. Imeskelytablettien hyöty perustuu sinkin paikallisiin vaikutuksiin nielualueella. Nieltävistä sinkkitableteista ei ole hyötyä flunssan hoidossa, vaan sinkin on oltava sellaisina tabletteina, jotka liukenevat hitaasti suussa.
Vuonna 2011 julkaistussa raportissa yhdistettiin tulokset kolmesta satunnaistetusta plasebokontrolloidusta tutkimuksesta, joissa koehenkilöt olivat käyttäneet sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja niin, että päivittäinen imeskeltävä sinkkiannos oli 80–92 mg. Näissä kolmessa tutkimuksessa sinkki lyhensi flunssan kestoa keskimäärin 42 prosenttia.
Nyt julkaistussa Helsingin ja Sydneyn yliopistojen tutkijoiden yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa arvioitiin sinkkiasetaatti-imeskelytablettien vaikutusta flunssan erillisiin oireisiin samojen kolmen tutkimuksen perusteella. Sinkki lyhensi flunssaan liittyvän nuhan kestoa 34 prosenttia, nenän tukkoisuutta 37 prosenttia, kurkun karheutta 33 prosenttia, käheyttä 43 prosenttia ja yskää 46 prosenttia. Lisäksi sinkki lyhensi flunssaan liittyviä lihaskipuja 54 prosenttia. Tutkimus julkaistiin BMC Family Practice-lehdessä.
Suomessa ei ole saatavana sinkkiasetaatti-imeskelytabletteja, joiden hyödystä on tähän mennessä vahvin tieteellinen näyttö. Suomessa on kuitenkin markkinoilla sinkkiglukonaatti-imeskelytabletteja, mutta ne eivät ole välttämättä yhtä tehokkaita kuin sinkkiasetaatista valmistetut tabletit.
Flunssapotilaan pitäisi kokeilla sinkki-imeskelytabletteja flunssan hoidossa niin, että päivittäisestä tablettimäärästä saa noin 80 mg sinkkiä. Imeskelytablettien käyttö kannattaa aloittaa heti flunssan alettua ja sitä voi jatkaa muutamia päiviä tai viikon. Jos sinkin käytön aloittaa useita päiviä flunssan alkamisen jälkeen, ei sinkistä luultavasti ole hyötyä.

Minä olen nyt sitten ottanut noita eilen alkaneeseen kurkun kutinaan, kipuun ja köhään:

 
 
Onko teistä kukaan kokeillut tätä Luneraa tai muuta sinkkipitoista tablettia? Vai pitääkö olla pelkkää sinkkiä? Taisto flunssaa vastaan aloitettu siis!
 

2 kommenttia:

 1. itse oon syönyt sinkki tabletteja jo aika kauan ja oon huomannut välttyväni kaikenlaisilta flunssilta ja parin päivän kuumeilta aika hyvin. + hiukset, iho ja kynnet tykkää myös :-)

  http://switchblade-babe.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Täytyy vissiin alkaa syödä hieman säännöllisemmin tuota sinkkiä, tällä kertaa ei tehoja tullut kun täällä makaan 38 kuumeessa...

   Poista